Kopparleden

När du åker Kopparleden möter du en mångskiftande kultur: Såväl bergsmansbygder, timmerhuskultur och samekultur. Dalarna kallas Sveriges hjärta och du kan uppleva både den traditionella och moderna kulturen inom till exempel konst, musik, hantverk och design. Här presenterar vi några smakprov på högklassiga kulturupplevelser i vårt område.

Swedish/Schwedish

FALUN/BORLÄNGE

Världsarvet Falun, Falun
Det industrihistoriska landskapet kring Stora Kopparberget och Falun består av tre delar: gruvlandskapet, stadslandskapet och bergsmanslandskapet.
Falu Gruva och Gruvmuseet, Falun
Varje dag kan du åka ned i gruvan och bli guidad. I gruvan ges möjlighet att uppleva den tid då berget bröts med hjälp av vedbrasor, kil och slägga. Museet visar Kopparbergets historia.
Carl Larssongården, Sundborn
Konstnärens hem med den välkända miljön från hans verk.
Gamla Staberg, Falun
Karolinsk bergsmansgård och terraserad barockträdgård.
Dalarnas Museum, Falun
Länsmuseum som visar Dalarnas kulturhistoria. Dräkter, dalmålningar, folkmusik, kopparhantverk, grafisk konst och Selma Lagerlöfs arbetsrum. Utställningar.
Ornässtugan, Ornäs
Timmerbyggnad från början av 1500-talet, där Gustav Vasa ska ha gömt sig undan danskarna. Blev 1750 ett av Sveriges första museer.
Framtidsmuseet, Borlänge
Centrum för populärvetenskap, planetarium.
Jussi Björlingmuseet, Borlänge
Den världsberömde tenorens unika karriär och privatliv. Musiksamling, klipp, program och andra dokument.

GAGNEF

Ottilia Adelborgsmuseet, Gagnef
Den svenska barnbokens upphovskvinna, bodde och verkade i Gagnef från 1903 till sin död 1936. Hennes insatser på barnboksområdet var en början på det man idag kallar för barnkultur. I museet finns bland annat en utställning av spetsar ur Ottilias samlingar, en dräktkammare som visar Gagnefsdräkten så som den såg ut när Ottilia kom till Gagnef.

LEKSAND

Leksands Kulturhus, Leksand
Museum med dalamåleri och folkdräkter samt tillfälliga utställningar.
Hildasholm, Leksand
Byggdes i början av 1900-talet av den kände läkaren Axel Munthe som bröllopsgåva till hustrun Hilda. Europeisk konst och konsthantverk. Trädgårdar.

RÄTTVIK

Dalhalla, Rättvik
Kalkbrott med festspelsscen i intressant geologisk miljö. Visningar, konserter.
Dalahästtillverkning, Nusnäs: Grannas & Nils Olsson
Det som kallas ”Symbolen för Sverige” tillverkas av hantverkare i två företag som ligger på varsin sida om vägen i den lilla byn Nusnäs.

MORA

Zornmuseet och Zorngården, Mora
På Zornmuseet i Mora visas verk av konstnären Anders Zorn. Zorngården skapades av Anders och hans fru Emma. Här blandas konst och konsthantverk från hela världen med kurbits och dalatradition.
Vasaloppsmuseet
Vasaloppet är världens största och längsta skidtävling. Museet i Vasaloppets Hus speglar arrangemangen från starten 1922.

ÄLVDALEN

Porfyr- och Hagströmmuseet, Älvdalen
Stor porfyrsamling, geologisk avdelning, utställning av Hagströms berömda dragspel och gitarrer.
Albert Hagström AB, Älvdalen
Företaget bakom Hagströms berömda dragspel och gitarrer.
Åsens by, Älvdalen
1800 tals kapell, utomhusbad, fäbodvandring, varggropar, häxbränning och mycket mera finns att beskåda.

IDRE/GRÖVELSJÖN

Samekultur, Idre
Samer är en etnisk minoritet som bor i, bland annat, Norge och Sverige. De sydligaste renbetesmarkerna finns i norra Dalarna. Lär dig mer om samekulturen.
Lomviksgården
Kultursevärdigheter, Dala Femund forkörarförening



Krekling og Villsau

Hver torsdag mellom 17.00 og 21.00 har Krekling & Villsau salgsutstilling på Kroa på Femundtunet. Ta en titt innom de trivelige lokalene, kanskje du finner noe du har lyst på eller de perfekte gavene?!
Femundsmarka Nasjonalparksenter
Utstillingene viser spennvidden i opplevelsene du kan vente deg som bruker av Femundsmarka Nasjonalpark og Gutulia Nasjonalpark. Senteret viser også hvordan menneskene har tilpasset seg et liv i naturen, og tilbyr utstilling om den sørsamiske kulturen, jakt, fiske, bergverksdrift og mye mer. Senteret legger vekt på at det skal være noe for alle, så det tilbys flere aktiviteter for barn, blant annet lemenjakt. Senteret har også egen butikk som selger friluftsutstyr, kart og bøker.
Oddentunet
Bygdemuseum på Narjordet ved rv. 28 i Os kommune
http://www.narjordet.no/
Galleri Galåen
Røros Kjørelag
Rørosmuseet
Røros bergstad
Den fargerike og sjarmerende lille trehusbyen ble grunnlagt i 1646 og er siden formet av gruvedrift og byjordbruk. Oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv så tidlig som i 1980. I dag finner du her et levende kunsthåndverksmiljø, verkstedsutsalg, særegne, små butikker og gode spisesteder som byr på lokale retter med årstidens råvarer.
Bergstadvandring – guidet byvandring
Vandringen gir deg en grunnleggende innføring i hvordan det gamle bergverkssamfunnet har vokst fram. Her ligger fredede hus som perler på en snor. Vi besøker også bakgårder som viser det spesielle gårdsbruksystemet i byen. Omvisning i Røros kirke er inkludert. Varighet: ca 1 time og 15 min. Flere ganger daglig i sommersesongen, om vinteren 2 ganger i uka.
Røros kirke
«Bergstadens Ziir» – best kjent som Røros kirke, ble bygd i kobberverkets glanstid «til Guds ære og bergstadens pryd». Kirken, som sto ferdig i 1784, bærer navnet med rette der den troner majestetisk over trehusene. Riksantikvaren regner kirken som en av de ti mest profilerte kirkene i Norge. Den er
en av landets største med sine 1 600 sitteplasser. Kirken er nyåpnet etter 2 års omfattende restaurering og fremstår i all sin prakt. Flere ganger daglig i sommersesongen, om vinteren 1 gang i uka.
Rørosmuseet Olavsgruva
Bli med på en times guidet vandring gjennom 300 års bergverkshistorie! Turen går gjennom gruva Nyberget fra 1600-tallet og Olavsgruva fra 1900-tallet, 50 m ned og 500 m innover i fjellet. Dette er en stemningsfull opplevelse. Ta på varme klær og godt fottøy! I museumsbygget er det utstillinger om bergverkssamfunnet og regionens geologi. Museumsbutikk. Kafé i sommersesongen. Kjør FV 31 ut
av Røros, det er skiltet til Olavsgruva. Totalt 13 km. Flere ganger daglig i sommersesongen, om vinteren 1 gang i uka.
Rørosmuseet Smelthytta
Museumsbygget Smelthytta er bygd over ruinene av smeltehytta som brant ned i 1975. Utstillingene her er knyttet til Røros Kobberverks historie, gjort levende gjennom modeller av gruver, smeltehytter og tekniske innretninger som var i bruk. Utstillinga “Ti finpussa” viser stasklær fra 1800-tallets Røros. I tillegg skiftende temautstillinger gjennom hele året, se web. Vi ønsker også velkommen inn i en rikholdig museumsbutikk og en liten kafé. Åpent hele året.
Koppersmelting og støping av kopperbarrer om sommersesongen.
Rørosmuseet Sleggveien
De små husene i Sleggveien gir et innblikk i bergverkssamfunnets sosialhistorie. I de fem øverste husene bodde det handverkere, tatere, løsarbeidere og enslige som ikke hadde gårdsbruk og husdyr. Husene er restaurert på tradisjonelt vis av Rørosmuseets handverkere.
I perioden primo juli til primo august er Spjellstuggu åpen for publikum, og hver torsdag arrangeres ulike kulturhistoriske aktiviteter. Gratis adgang.
Rørosmuseet Doktortjønna
Doktortjønna og friluftsområdet rundt er perfekt for barnefamilier. Det er lagt til rette for mange typer aktiviteter på området. Her kan familien fløte tømmerstokker, prøve spellflåta, fiske, ro, padle kano, ta en tur med Eliasbåten, klatre, huske eller gå naturstien opp til Kvitsanda landskapsvernområde. Egne
dagsprogram med aktiviteter hver dag i sesongen, se web. Åpent i sommersesongen.
Femundsmarka nasjonalparksenter holder til i Stenhuset på området. Her er det utstilling om Femundsmarka, informasjon om turmuligheter, flora og fauna. Det er også en kafé hvor det serveres lunsj- og middagsretter i sommersesongen
Flanderborg
Dette er en bydel på andre siden av Hitterelva ift de to hovedgatene. Her finner du mange vakre husfasader i en fredelig del av bergstaden. Bebyggelsen her har vokst frem langs en gammel innfartsvei til smelthytta. Denne gata var sentral i produksjonen av ”Jul i Blåfjell”.
Slegghaugan
Slegg er avfallsproduktet etter kobbersmeltingen. Slegghaugan ligger som store fjell og minner oss om en enorm aktivitet gjennom 333 år. Om du går opp på toppen, vil du få panoramautsikt over Bergstaden. Tett inntil Slegghaugan finner du Sleggveien, også kalt ”Pippigatan” av svenske turister. En episode av Pippi Langstrømpe ble filmet akkurat her.
Hyttklokka
Hyttklokka er plassert øverst i Mørkstugata i tilknytning til Malmplassen. Hyttklokka ble brukt til å varsle arbeiderne på smelthytta om når arbeidet begynte og sluttet. Klokka ble nok også brukt som alarmklokke feks. ved brann. Tar du bilde av hyttklokka med kirka i bakgrunnen, får du det klassiske motivet fra Røros.
Johan Falkberget – museet på Ratvolden
Johan Falkberget (1879–1967) skapte verdenslitteratur med utgangspunkt i Røros kobberverks historie. Omvisningen gir innblikk i forfatterens liv og diktning og tar deg med inn i de to bolighusene på gården. Fint turområde. Grinda er alltid åpen. Fiskekort for Rugelsjøen. Åpent i sommersesongen. Kombiner gjerne med tur i Nordgruvfeltet.
Nordgruvfeltet og muggruva
Fra parkeringsplassene ved Ratvolden og Kongens gruve er det flere turveier og stier i det vakre «Falkbergets rike» som nå er en del av selve verdensarvområdet. Området har sterk tilknytning til Johan Falkbergets forfatterskap. Nordgruvfeltet rundt Orvsjøen omfatter et stort kulturminneområde med rester etter gruvene Arvedal, Kongens, Christianus Sextus m.fl.
Hiort-Engan
Kobberverkets direktør, kirkebygger, historiker, teolog og legatstifter Peder Hiort anla her, på sitt landsted, en barokkhage som du kan betrakte restene etter. Omvisninger i juli. 6 km sør for Røros sentrum, i Galåen.
Vingelen nasjonalparklandsby
Vingelen er først og fremst kjent for sitt vakre kulturlandskap med mange flotte, gamle og velholdte bygninger og gardstun. Du kan feriere på setre, vandre i nasjonalparken Forollhogna, fiske, bo på buer og hytter inne i nasjonalparken, gå på museum og nyte kortreist mat. Kanskje møter du villrein også. www.vingelen.com
Dølmotunet og Sætersgårds Samlinger
Velkommen til en levende museumsgård med gårdsunger, dyr og mange aktiviteter. Åpent i sommersesongen. Konserter og krokvelder i helgene. Matlaging og håndverk tirsdager og torsdager. Stor markedsdag og auksjon under feiringen av Olsok på Tolga i slutten av juli. Omvisning får du av budeiene, som også kan by på forfriskninger og tradisjonskost i våningshusets kafé. I nabobygget finner du Sætersgårds Samlinger med gjenstander fra 1700 og 1800-tallet.
Oddentunet – Os museum
Oddentunet i Narjordet er et staselig, fredet gårdsanlegg og hovedanlegget til Os museum. Innvendig er hovedbygningen et malerisk kunstverk der den opprinnelige utsmykningen er bevart. Sønvisfestivalen arrangeres på Oddentunet en helg midt i juli.
Åpent med omsvisning lørdager og søndager i juli.
Lokalmatsafari i Rørostraktene
En matguide tar deg med på en spennende reise i lokal mathistorie for å oppleve den genuine smaken av Rørostraktene hos unike råvareprodusenter og serveringssteder. Du får selvsagt anledning til å smake og ikke minst handle lokalmat. Vi tilbyr ulike safariturer i sommersesongen. Varighet: ca 5 t.
Seterliv
I traktene rundt Røros finnes det mange setrer og fjellgårder som er flere hundre år gamle og fortsatt i bruk. Dette gir deg rike muligheter til gårdsbesøk fargelagt av en annen tid og matopplevelser på setre med servering av tradisjonskost
Rørosrein
I gangavstand fra Røros sentrum tilbyr vi leie- og kjøreturer med rein, mating oglassokasting. I gamma vår kan grupper/selskaper nyte varm drikke eller et godt måltid basert på samiske tradisjoner. Vi skreddersyr gjerne opplegg for bedrifter. Gårdsutsalg med salg av egne reinsdyrprodukter.
A: Hagaveien 17, Røros. T: +47 72 41 10 06 / +47 979 74 966. www.rorosrein.no
Opplevelser med rein: des– mars. Gamma er tilgjengelig hele året. Forhåndsbestilling.


På turistorganisationernas egna hemsidor hittar Du ytterligare uppslag