Kopparleden

Swedish/Schwedish TEMA: MED NATUREN I VÄSKAN 

Redan genom att köra motorcykel är Du hela tiden nära naturen, Du känner dofter, hur väder och vind växlar.
Det här paketet behåller Dig och naturen i centrum även när Du parkerat hojen.
Trots att temat är natur behöver Du inte bo tält eller koja, boendet är förlagt på bekväma vandrarhem och en lyxig fjällstation. Resan startar i Norska Vauldalen, vackert beläget mitt i naturen. Här skall Du bo första natten. Det finns ett antal trevliga besöksmål i trakten med bra vägar runt nattens boende, fråga personalen på plats om tips. På Fjällstation STF Grövelsjön har storheter såsom Carl von Linné varit på besök år 1734, men då erbjöds det nog inte lika bekvämt boende och god mat som på den här turen. Naturen är dock i stort sett den samma som Linné fick se på sin tid, dessutom finns det uppmärkt stig som gör att Du kan vandra i exakt samma spår som Linné.

I Grövelsjön kan Du välja på att göra egna expeditioner på de välmärkta lederna eller beställa en guidad tur till något av de många utflyktsmålen som trakten runt Grövelsjön erbjuder.
Om Du känner Dig sugen på en kortare dagstur med MC, så hjälper personalen på stationen till med att märka upp kartan med flera trevliga platser i närområdet som Du kan besöka tillsammans med Dina medresenärer. Efter några sköna dagar i Grövelsjön är det åter dags att sitta upp i sadeln för att åka vidare till Evertsberg, i Sverige.
I Evertsberg föreslår vi boende på vandrarhemmet Bergsgården eller tillhörande camping skepshussjön. Evertsberg är även en av de kända Vasaloppskontrollerna, Vasaloppsarenan går precis utanför sovrumsfönstret och den går att vandra på även sommartid. På Berggården finns det möjligheter att hyra kanoter, fiskespön, badtunna med mera så någon brist på aktiviteter är det inte.


Norska

To dager i Røros bergstad rekker nok for de fleste, men i denne pakken har vi inkludert billetter til den unike rockemusikalen ”Elden”. I tillegg har vi lagt inn en kulrurrunde i Älvdalen med kaffestop på en seter og et besøk på det kjente museet Hagsröms.

Turen starter i Røros, Norge. Denne plassen ble i 1980 utvalgt av Unesco til å være verdensarvsted. Kulturen på Røros preges i stor grad av storhetstiden for kobberutvinningen på mitten av 1600 tallet. Vi foreslår at du tar en Bergstadsvandring med guide (denne starter og kjøpes på turiskkontoret). Blir du med på vandringen er du sikret at du ikke går glipp av noen severdigheter. Rørosmat er kjent i hele Norge og vel verd å prøve her i regionen som lager den.
Røros er for en stor del en godt bevart treby og er så koselig at man godt kunne vært her en stund. Men allikevel går ferden videre neste dag på svingete asfaltveier til Älvdalen i Sverige .
Sydvestover mot Älvdlaen kan du passe på å besøke Sveriges sydligste sameby, den ligger i begynnelsen i sentrum av Idre. I Idre kan du også shoppe litt samiske godsaker og souvernirer i Idre Ren Butik.

Framme ved hotellet i Älvdalen rekker du det inkluderte badstubadet med tilbehør før middagen.
Glem heller ikke å benytte billettene til Hagstrømsmuseet. Hagstrømsmuseet produserer gitarer og har laget gitarer til kjente navn som Elvis, Frank Zappa med flere. En tur til Gessisetrene (grusvei siste biten) for å drikke kaffe på en levende seter er heller ikke mange forunt. Under temaet mat, natur og kultur har âlvdalen mye å by på, spør personalet på hotellet om tips eller vandre bort til turistkontoret for å hente noen brosjyrer slik at planlegging av morgendagen blir inspirerende.
Asfalt/Tarmac

Asfalt/Tarmac

Grusväg/Gravel

Grusväg/Gravel

Alternativ/alternative

Alternativ/alternative

S - Boka/Booking

S - Boka/Booking

N - Boka/Booking

N - Boka/Booking