Kopparleden

Swedish/Schwedish TEMA: KULTUR 

Två dagar i Röros stad skulle nog räcka för de flesta, men i detta paket har vi inkluderat biljetter till det enastående kulturevenemanget ”Elden” och kompletterat med en kulturrunda i Älvdalen med fäbodfika och besök på det berömda Hagströmmuseet.
Turen startar i Norska Röros, utnämnt av Unesco till världsarv 1980 vilken utgör den norska startpunkten för Kopparleden. Kulturen i Röros präglas till stor del av kopparbrytningens storhetstid från mitten av 1600-talet. Vi föreslår att Du tar en bergstadsvandring med guide, denna utgår från turistbyrån i Röros, så Du är riktigt säker på att inte missa någon speciell sevärdhet. Rörosmaten är känd långt utanför Röros och väl värd att pröva även för en infödd norrman. Röros är till stora delar en bevarad trästad och är så mysig att man nog kunde stanna här mer än en dag, men resan går redan nästa dag vidare till Älvdalen på slingriga asfaltsvägar.
På vägen ned till Älvdalen kan Du passa på att besöka Sveriges sydligaste Sameby den är belägen i trakten av Idre och Idreren AB som säljer samiska godsaker och souvenirer. Framme vid hotellet i Älvdalen kan ett bastubad med tillbehör innan middagen, som även det ingår i paketet vara uppskattat. Glöm inte att utnyttja fribiljetterna till Hagströmmuseet, där det bland annat tillverkades både gitarrer till kändisar såsom Elvis, Frank Zappa med flera. En tur till Gessifäbodar (grusväg sista biten) där det bjuds på en fäbodfika i en äkta miljö, familjen som driver fäboden bor där på riktigt under sommaren.
Under temat mat, natur och kultur så har Älvdalen mycket att bjuda så fråga personalen på hotellet om tips eller vandra bort till turistbyrån och hämta några broschyrer att inspireras av och underlätta planeringen av morgondagen.

Norska


To dager i Røros bergstad rekker nok for de fleste, men i denne pakken har vi inkludert billetter til den unike rockemusikalen ”Elden”. I tillegg har vi lagt inn en kulrurrunde i Älvdalen med kaffestop på en seter og et besøk på det kjente museet Hagsröms.
Turen starter i Røros, Norge. Denne plassen ble i 1980 utvalgt av Unesco til å være verdensarvsted. Kulturen på Røros preges i stor grad av storhetstiden for kobberutvinningen på mitten av 1600 tallet. Vi foreslår at du tar en Bergstadsvandring med guide (denne starter og kjøpes på turiskkontoret). Blir du med på vandringen er du sikret at du ikke går glipp av noen severdigheter. Rørosmat er kjent i hele Norge og vel verd å prøve her i regionen som lager den.
Røros er for en stor del en godt bevart treby og er så koselig at man godt kunne vært her en stund. Men allikevel går ferden videre neste dag på svingete asfaltveier til Älvdalen i Sverige .
Sydvestover mot Älvdlaen kan du passe på å besøke Sveriges sydligste sameby, den ligger i begynnelsen i sentrum av Idre. I Idre kan du også shoppe litt samiske godsaker og souvernirer i Idre Ren Butik.
Framme ved hotellet i Älvdalen rekker du det inkluderte badstubadet med tilbehør før middagen.
Glem heller ikke å benytte billettene til Hagstrømsmuseet. Hagstrømsmuseet produserer gitarer og har laget gitarer til kjente navn som Elvis, Frank Zappa med flere. En tur til Gessisetrene (grusvei siste biten) for å drikke kaffe på en levende seter er heller ikke mange forunt. Under temaet mat, natur og kultur har âlvdalen mye å by på, spør personalet på hotellet om tips eller vandre bort til turistkontoret for å hente noen brosjyrer slik at planlegging av morgendagen blir inspirerende.
Asfalt/Tarmac

Asfalt/Tarmac

Grusväg/Gravel

Grusväg/Gravel

Alternativ/alternative

Alternativ/alternative

S - Boka/Booking

S - Boka/Booking

N - Boka/Booking

N - Boka/Booking