Kopparleden

Swedish/Schwedish TEMA: MAT, KULTUR & NATUR  

På turen blandar vi mat, natur och kultur efter ett norskt-svenskt recept med anor långt tillbaka i 1600 talet.
Turen startar i Norska Röros, utnämnt av Unesco till världsarv 1980 och utgör den Norska startpunkten för Kopparleden.
Kulturen i Röros präglas till stor del av kopparbrytningens storhetstid från mitten av 1600-talet.
Vi föreslår att Du tar en bergstadsvandring med guide, (denna utgår från turistbyrån i Röros, så Du är riktigt säker på att inte missa någon speciell sevärdhet. Rörosmaten är känd långt utanför Röros och väl värd att pröva även för en infödd norrman.
Röros är till stora delar en bevarad trästad och är så mysig att man nog kunde stanna här mer än en dag, men resan går redan nästa dag vidare till den naturskönt belägna fjällstationen STF Grövelsjön.
När Du ringer till STF Grövelsjöns fjällstation och frågar efter en vägbeskrivning brukar dom svara att stationen ligger där vägen slutar och det är sant, dom är sista huset på vägen sen tar fjällen över. Här har redan storheter såsom Carl von Linné varit på besök 1734, men då erbjöds det inte lika bekvämt boende och god mat som på den här turen.
I Grövelsjön kan Du välja på att göra egna expeditioner på de välmärkta lederna eller beställa en guidad tur till något av de många utflyktsmålen som Grövelsjön erbjuder sina gäster. Skulle det uppstå behov efter en kortare dagstur på motorcykel, då kan fjällstationens personal tipsa Dig om flera trevliga platser i närområdet väl värda att besöka.
Efter två avkopplande och natursköna dagar är det dags att sitta upp på motorcykeln igen för att åka vidare till Älvdalens kyrby och då vill vi passa på att tipsa om ett besök i Idre sameby och Idreren AB som säljer samiska godsaker och souvenirer.
Framme vid hotellet i Älvdalen kan ett bastubad med tillbehör innan middagen, som även det ingår i paketet vara uppskattat. Glöm inte att utnyttja fribiljetterna till Hagströmsmuseet där det bland annat tillverkades både gitarrer till kändisar såsom Elvis, Frank Zappa med flera. En tur till Gessifäbodar (grusväg sista biten), där det bjuds på en fäbodfika i en äkta miljö -Du, familjen som driver fäboden bor där på riktigt under sommaren.
Under temat mat, natur och kultur så har Älvdalen mycket att bjuda på fråga personalen på hotellet om tips eller vandra bort till turistbyrån och hämta några broschyrer att inspireras av och underlätta planeringen av morgondagen.

 

Norska

 

På turen blander vi mat, natur og kultur etter en norskt-svenskt resept med røtter langt tillbake i 1600 talet.
Turen starter på Røros, Norges kjente Bergstad. Røros ble innlemmet som World Heritage by av Unesco i 1980. Kulturen i Røros preges ennå i stor grad av gruvevirksomheten som startet på midten av 1600 tallet da man først fant kobber på Røros.
Vi foreslår at du tar en Bergstadvandring med guide (denne starter på turistkontoret), så er du sikker på at du har fått med deg alle kjente bygninger og de store trekkene i gruvehistorien som formet denne byen. Rørosmat har etterhvert blitt et godt kjent begrep innen lokalmat og på Røros kan du både handle og spise den. Du kan også komme en dag i forveien og være med på matsafari om du er spesielt interessert i lokalmat. Info om dette får du også på turistkontoret. Røros er en spesiell by med mange gamle og godt bevarte trebygnigner, du kan gå på kafe eller bare vandre rundt i denne vakre byen.
Selv om byen er så interessant at man godt kan være her i flere dager, går turen neste dag til fjellstasjonen Grøvelsjøen på svensk side. Er dette dagen for å savne ei fin badestrand og som har mulighet for kafferast, finner du det på Narbuvoll, ca 33 km øst for Røros. Skiltet avkjøring. Er du heldig kan du se mange rein på veien til Grøvelsjøen, kjør forsiktig rundt Femundstraktene for plutselig står de der.
Grøvelsjøen ligger rett på den andre siden av grensen og ligger svært vakkert til inne på fjellet. Dette er en av 10 svenske fjellstasjoner som er med i nettet til Svenske Turistbyråen. Når man ringer til STF Grøvelsjøens fjellstasjon og spør etter veien, bruker de å svare at den ligger der veien slutter og det er sant – etter fjellstasjonen tar fjellet over landskapet. Her har storheter som Carl von Linné vært på besøk i 1734, men da ble det ikke tilbydd like bekvemm overnatting om det gjør i dag. På Grøvelsjøen kan velge å gjøre dine egne utflukter på de godt merkede stiene eller bestille en guide til en av de mange utfluktsmål Grøvelsjøen kan tilby sine gjester. Skulle du kjenne suget etter en kortere dagsutflukt på motorsykkelen, så tipser personalet deg om flere trivelige plasser i nærområdet som er verdt å besøke.
Etter to avkoplende og naturskjønne dager er det på tide å klive opp på sykkelen igjen for å kjøre videre til Älvdalens Kyrby. Før du kommer dit vil du kanskje stikke innom Idre sameby og Idre Reinsbutikk som selger samiske godsaker og suvenirer. Framme ved hotellet i Älvdalen kan det være godt å bruke mulighetene som ligger i pakken angående bastubad med tilbehør være godt før middagen. Gløm ikke å bruke fribillettene til Hagstrømsmuseet der det tidligere har blitt produsert gitarer til kjente legender som Elvis, Frank Zappa med flere.
En tur til Gessifäbodar gir mulighet til å stoppe på en seter som drives av familien som bor der. Her kan du få ekte og deilig setermat. Under temaet mat, natur og kultur så har Älvdalen mye å by på, spør personalet på hotellet om tips eller gå bort til turistkontoret og hent noen brosjyrer som vil gi deg gode tips om hva du kan gjøre i morgen.
Asfalt/Tarmac

Asfalt/Tarmac

Grusväg/Gravel

Grusväg/Gravel

Alternativ/alternative

Alternativ/alternative

S - Boka/Booking

S - Boka/Booking

N - Boka/Booking

N - Boka/Booking